Survival and yield of bean varieties with horizontal resistance to water stress in the Sierra Nororiental de Puebla
PDF (Español (España))

Keywords

Phaseolus vulgaris
tiempo térmico (TT)
fenología
cal agrícola
rendimiento
frijol
variedades de frijol
resistencia horizontal
estrés hídrico
Puebla
leguminosas
cultivos
estabilidad genética
agroecotipos
rendimiento de cultivos
suelos ácidos Phaseolus vulgaris
thermal time
phenology
agricultural lime
yield
beans
bean varieties
horizontal resistance
water stress
Puebla
legumes
crops
genetic stability
agroecotypes
crop yield
acid soils

How to Cite

Huerta Lara, M., Reyes-López, D., Bautista-Calles, J. ., Hernández-Zepeda, J. S. ., Parraguirre-Lezama, J. C. ., & Romero Arenas, O. (2021). Survival and yield of bean varieties with horizontal resistance to water stress in the Sierra Nororiental de Puebla. Nova Scientia, 13(27). https://doi.org/10.21640/ns.v13i27.2920

Abstract

Introduction: Beans are most widely cultivated legume in the world. In Mexico it is second most important crop after corn and of basic importance for human consumption. Selection of varieties tolerant to water deficit constitutes a strategy to increase the genetic stability of crops and reduce losses in yield in order to define specific agroecotypes for bean crop.

Method: Objective of work was to evaluate four varieties of black beans with horizontal resistance to hydric stress under rainstorm conditions in acid soils in two localities of Northeastern Sierra of state of Puebla. A randomized complete block design with 10 treatments and 5 repetitions was used; variables evaluated were a) survival during phenological cycle of crop and b) potential yield with addition of agricultural lime to soil, during 2019 agricultural cycle.

Results: The emergence of the crop was recorded 10 days after sowing (dds), flowering (60 dds) and physiological maturity at 124 dds, in San Juan Acateno of the municipality of Teziutlán and in Pezmatlán of the municipality of Tlatlauquitepec. The Huejonapan and Acatlán bean varieties without lime application, obtained the highest potential yield with 757 and 562 kg ha-1 respectively in the town of San Juan Acateno under rainstorm conditions during the 2019 agricultural cycle.

Conclusion: Application of agricultural lime did not have a significant effect on yield of improved varieties, as well as in Michigan regional control; However, highest production was presented in Huejonapan and Acatlán variety without application of agricultural lime during 2019 agricultural production cycle for town of San Juan Acateno in municipality of Teziutlán, Puebla.

https://doi.org/10.21640/ns.v13i27.2920
PDF (Español (España))

References

Acosta-Díaz E., Acosta-Gallegos A.J., Trejo-López C., Padilla-Ramírez S.J., & Amador-Ramírez D.M. (2009). Adaptation traits in dry bean cultivars grown under drought stress. Agricultura Técnica en México, 35, 416-425. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=60812274007

Acosta G.A., & Kohashi S.J. (1989). Effect of water stress on growth and yield of indeterminate dry-bean (Phaseolus vulgaris) cultivars. Field Crops Research, 20, 81-93. https://doi.org/10.1016/0378-4290(89)90054-3

Aguilar-Benítez G., Peña-Valdivia C.B., Castro-Rivera R., Lara-Ávila J.P., Cruz-Crespo E., & Rojas V. (2017). Efecto del vermicompost y estrés hídrico en frijol (Phaseolus vulgaris L.): parámetros productivos y relaciones hídricas. ΦYTON, 86, 28-39.

Arce-Espino C., Ley de Coss A., Aguirre-Medina J.F., Posada-Cruz S., & Solano-Vidal R. (2016). Resistencia de frijol (Phaseolus vulgaris L.) mejorado por métodos cuantitativos contra Xanthomonas axonopodis pv. Phaseoli. Agroproductividad, 30(10), 38-44. http://www.revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/829

Beretta A., Bassahún,D., Musselli R. (2014). ¿Medir el pH del suelo en reposo agitando con la mezcla suelo: agua? Agrociencia Uruguay, 18(2), 90-94.

Borja-Bravo M., Osuna-Ceja E.S., Arellano-Arciniega S., García-Hernández R.V., & Martínez-Gamiño M. (2018). Competitividad y eficiencia en la producción de habas comunes bajo condiciones de lluvia con tecnología tradicional y recomendada. Revista Fitotecnia Mexicana, 41(4), 443-450. https://doi.org/10.35196/rfm.2018.4.443-450.

Carvalho N.M., & Nakagawa, E.J. (2000). Sementes: ciencia, tecnología e producao. Jaboticabal, Funep, Brasil. 590 p.

Castañeda-Saucedo M. C., Córdova-Teélez L., González-Herneández V.A., Delgado-Alvarado A., Santacruz-Varela A., & García de los Santos G. (2006). Respuestas fisiológicas, rendimiento y calidad de semilla en frijol sometido a estrés hídrico. Interciencia, 31(6), 461-466.

Cruz-Izquierdo S., Ramírez-Vallejo P., García-Espinosa R., Castillo-Gonzalez F., & Sandoval-Islas J.S. (2004). Selección para resistencia a tizón común en frijol. Revista Fitotecnia Mexicana, 27(2),141-147. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61027204

Flores-Lorenzo P., & Alcántara-Ayala I. (2002). Cartografía morfogenética e identificación de procesos de ladera en Teziuitlán, Puebala. Investigaciones Geográficas, 49, 7-26.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAOSTAT). (2019). http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/go/to/download/T/TP/S

García E.R., Robinson R.A., Aguilar P.A., Sandoval I.S., & Guzman P.R. (2003). Recurrent selection for quantitative resistance to soil-borne diseases in beans in the Mixteca region, México. Euphytica, 130, 241-247. https://doi.org/10.1023/A:1022824708377

Grzesiak S., Lijima M., Kono Y., & Yamauchi A. (1997). Diferences in drought tolerance between cultivars of eld bean and eld pea. A comparison of drought-resistant and drought-sensitive cultivars. Acta Physiologiae Plantarum, 19, 349-357.

Guzman-Díaz F., Torres-Gutierrez R., Granda-Mora K., Nàpoles-García M.C. (2016). Aislamiento y caracterización de Rizobios de Crotalaria sp., en el sur de Ecuador. Cultivos Tropicales, 37(1), 40-47.

Henriquez C., Bertsch F., Salas R. (1995). Fertilidad de suelos. Manual de laboratorio. ACCS. 64 p.

Karimzadeh S.H., Mohammad K.A., & Tadayon M. (2020). The effect of deficit irrigation on dry matter partitioning, mobilization and radiation use efficiency of common bean (Phaseolus Vulgaris L.). Communications in Soil Science and Plant Analysis, 51(3), 307-326. https://doi.org/10.1080/00103624.2019.1705323

Kochian L.V., Hoekenga O.A., & Piñeros M.A. (2004). How do crop plants tolerate acid soils? Mechanisms of aluminum tolerance and phosphorous efficiency. Annual Review of Plant Biology, 55, 459-493. https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.55.031903.141655

Kristin A.S., Rosales S.R., Ibarra P.F., Cazares E.B., Acosta G.A., Ramírez V.P., Wassimi N., & Kelly J.D. (1997). Improving common bean performance under drought stress. Crop Science, 37, 43-50. https://doi.org/10.2135/cropsci1997.0011183X003700010007x

Lizana C., Wentworth M., Martínez J.P., Villegas D., Meneses R., Murchie E.H., Pastenes C., Lercari B., Vernieri P., Horton P., & Pinto M. (2006). Diferential adaptation of two varieties of common bean to abiotic stress: I Efects of drought on yield and photosynthesis. Journal of Experimental Botany, 57, 685-697. https://doi.org/10.1093/jxb/erj062

Maqueira-López L.A., Rojan-Herrera O., Mesa, S.A., & Noval W.T. (2017). Crecimiento y rendimiento de cultivares de frijol negro (Phaseolus vulgaris L.) En la localidad de los palacios. Cultivos Tropicales, 38(3), 58-63.

Montenegro H. (2004). Guía para la presentación de informes de pruebas de evaluación agronómica. Bogotá, Colombia: ICA. 16 p.

Morales R.E.J., Escalante J.A., Tijerina L., Volke V.H., & Sosa E. (2006). Biomasa, rendimiento, eficiencia en el uso del agua y de la radiación solar del agrosistema girasol-frijol. Terra Latinoamericana, 24(1), 55-64. https://www.redalyc.org/pdf/573/57311494007.pdf

Pedroza J.A., & Muñoz O.A. (1993). Resistencia ontogénica y filogenética a sequía en Phaseolus vulgaris L. I. Caracteres vegetativos. Agrociencia, 4, 19-33.

Quichimbo P., Guamán J., Cajamarca Mi., Aguirre A.J. (2016). Evaluación del contenido de humedad del suelo por gravimetría y reflectometría. Revista Científica Ecuatoriana, 4(1), 28-33. DOI: https://doi.org/10.36331/revista.v4i1.25

Raatz B., Mukankusi C., & Lobaton J. (2019). Analyses of African common bean (Phaseolus vulgaris L.) germplasm using a SNP fingerprinting platform: diversity, quality control and molecular breeding. Genetic Resources and Crop Evolution, 66, 707-722. https://doi.org/10.1007/s10722-019-00746-0

Rahman M.A., Lee S.H., Ji H.C., Kabir A.H., Jones C.S., & Lee K.W. (2018). Importance of Mineral Nutrition for Mitigating Aluminum Toxicity in Plants on Acidic Soils: Current Status and Opportunities. International Journal of Molecular Sciences, 19(10), e3073. https://doi.org/10.3390/ijms19103073

Reyes-Matamoros J., Martínez-Moreno D., Rueda-Luna R., & Rodríguez-Ramírez T. (2014). Efecto del estrés hídrico en plantas de frijol (Phaseolus vulgaris L.) en condiciones de invernadero. Revista Iberoamericana de Ciencias, 1(2), 191-203.

Rodríguez C., Molina-Galán J.L., García-Zavala J.D., & Serrano-Covarrubias L.M. (2013). La selección masal permite aumentar el rendimiento sin agotar la variabilidad genética aditiva en el maíz Zacatecas 58. Revista Fitotecnia Mexicana, 36(1), 53-62.

Ruíz-Salazar R., Muruaga-Martínez J.S., Vargas-Vázquez M.L.P., Alejandre-Iturbide G., Castañón-Nájera G., Hernández-Delgado S., Almaraz-Abarca N., & Mayek-Pérez N. (2016). Marcadores moleculares SCAR para identificar fuentes de resistencia a enfermedades en frijol ayocote (Phaseolus coccineus). ΦYTON, 85, 184-193.

Ruíz-Salazar R., Vargas-Vázquez M.P., Hernández-Delgado S., Muruaga-Martínez J.S., & Mayek-Pérez N. (2019). Detección de marcadores genéticos asociados a la resistencia a patógenos en frijol ayocote de Puebla, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(7), 1591-1602. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i7.1956

Singh S.P. (1995). Selection for water stress tolerance in interracial populations of common bean. Crop Science, 35, 118-124. https://doi.org/10.2135/cropsci1995.0011183X003500010022x

Snyder R.L. (1985) Hand calculating degree days. Agricultural and Forest Meteorology, 35, 353-358. https://doi.org/10.1016/0168-1923(85)90095-4

Vauterin L., Hoste B., Kersters K., & Swings J. (1995). Reclassification of Xanthomonas. International Journal of Systematic Bacteriology, 45, 472-489. https://doi.org/10.1099/00207713-45-3-472

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Nova Scientia